Пітахайя: вирощування в домашніх умовах з насіння

Пітаї, або пітахайя – так називають плоди декількох видів кактусів з родів Гілоцереус і Стеноцереус. У цього плоду є багато народних назв – наприклад, колюча груша, око дракона, драконівське серце, драконфрут та інші, інформує UkrMedia.

У давнину вірили, що пітахайя – це серце дракона, яке дуже любили воїни. З-за нього вони винищили всіх драконів.

Можливо, така легенда народилася завдяки шкірці плоду, яка нагадує луску дракона.

Як було в давні часи – невідомо, а зараз плоди екзотичного фрукта, одягнені в лусочки, як у дракона, дозрівають на епіфітних ліаноподібних кактусах. Родом вони з Південної і Центральної Америки.

Великі білі квіти цих кактусів розкриваються лише на одну ніч, за що отримали назву «Місячні квіти». Вони виділяють ніжний аромат, залучаючи запилювачів.

В наші дні пітахайю вирощують на плантаціях Південно-Східної Азії, Північної Австралії, Ізраїлю. Через місяць-півтора після цвітіння плоди можна зрізати. Іноді фермери збирають по 5-6 урожаїв за рік.

За смаком пітахайя нагадує суміш банана і ківі, але консистенція його більш м'яка – на вигляд як густа сметана, змішана з безліччю дрібних чорних насінин. Вага плоду – 150-600 грамів. Вживають плоди у свіжому вигляді. Перед подачею бажано трохи охолодити, тоді аромат і смак проявляються яскравіше.

В регіонах, де в промислових масштабах вирощують пітахайю, її додають в морозиво, щербети, цукерки, молочні продукти, прохолодні напої, також варять джеми, соуси, желе. У Мексиці з неї виробляють високоякісні алкогольні напої.

Квіти пітахайї додають в чай для додання йому ніжного аромату і смаку.

Недарма у давні часи люди вірили, що з'ївши драконівське серце, людина стане сильнішою і відважнішою: медичними дослідженнями встановлено, що плоди пітахайї виводять з організму токсини і продукти обміну, зміцнюють зір, нормалізують роботу серцево-судинної системи і травного тракту.

Найбільш відомі і популярні три види пітахайї:

  • жовта з білою м'якоттю – вона найбільш солодка;

  • червона з білою м'якоттю;

  • коста-ріканська з червоною шкіркою і червоною м'якоттю.

Виявляється, кактус, на якому ростуть настільки цікаві плоди, можна виростити на підвіконні. Причому, як і багато видів кактусів, при дотриманні правил утримання він абсолютно невибагливий.

А основні правила такі : не залити, пару зимових місяців не поливати зовсім і тримати в прохолодному світлому місці, що буде стимулювати цвітіння.

Звичайно, є і свої тонкощі

  • Якщо хочете отримати плоди, слід роздобути паросток плодоносного гілоцереуса, який сам запилюється, тоді навіть через рік ви зможете спробувати смак драконячого серця.

Виростити гілоцереус з насіння – не проблема: необхідно придбати плід, вийняти насіння і промити, посіяти, через один-два тижні з'являться сходи, і далі за звичайною схемою діяти. Але в цьому випадку цвітіння можна чекати 5-7 років, а можна і взагалі не дочекатися. Також доведеться вручну проводити запилення, а для цього треба, щонайменше, дві рослини.

Якщо ж хочете виростити гілоцереус як декоративний кактус, тоді вирощування рослин з насіння – оптимальний варіант. Ви будете спостерігати за малюками «з пелюшок», сформуєте рослину відповідної форми (ампельну або на опорі). До речі, кардинальну обрізку цей кактус переносить відмінно.

Познайомимося з правилами догляду за гілоцереусом

Паросткам, що з'явилися із насіння, потрібне тепло, їх не слід заливати, щоб не загнили. Сіянці ростуть досить швидко і за пару років перетворюються в красиві рослини з пагонами – саме час надати потрібну форму.

У літній час пітахайя буде рада пожити на відкритому повітрі, поливати її слід лише тоді, коли верхній шар ґрунту підсохне. Грунт підійде такий, як для всіх сукулентів. У весняно-літній період бажано підгодовувати добривами для кактусів.

Молодим рослинам краще забезпечити розсіяне світло, а дорослим – велика кількість сонячних променів не зашкодить, а лише піде на користь.

У зимовий час, особливо якщо ви прагнете отримати плоди, необхідно скоротити полив і знизити температуру. Гілоцереус рекомендується два місяці, як і більшість кактусів, зовсім не поливати.

Слід зазначити, що цвітіння і плодоношення частіше спостерігається в оранжереях і зимових садах, в квартирах це явище рідкісне. Але досвідченим квітникарям під силу змусити цього екзота зацвісти місячними квітами і зав'язати плоди навіть на підвіконні.

Джерело