Оголошення
Підписка на електронний бюлетень


Підписавшись, ви будете отримувати анонси подій, майбутніх акцій, новини

Фінансова підтримка

 Зробіть благодійне пожертвування через online-платіж на рахунок організації

 

 

Ваша фінансова допомога дає нам можливість діяти !

Актуальні новини та події
Інформаційні партнери

 

 

 

Facebook

ВКонтакте
 

Рекомендуємо відео

Команда Театру Тіней Fireflies представляє постановку про важливість охорони навколишнього середовища

 

RU  EN
Події
Чому виробники харчів голодують?

30 березня 2017 року в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocuDays UA відбувся круглий стіл «Сільське господарство – екологічний виклик чи надія для людства?». Організатори заходу Національний екологічний центр України (НЕЦУ) запросили до співбесіди доктора економічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України, завідувача відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економічного прогнозування НАН України пані Олену Бородіну,  представників громадських організацій «Пермакультура в Україні» та «Органічна Україна», місцевих активістів та представників громадських організацій з Дніпропетровщини та Черкащини, які на собі відчули вплив великих тваринницьких комплексів. Велику зацікавленість присутніх викликала тема аграрного розвитку, інформація про різні способи виробництва їжі та зв’язок, існуючий між тим, що опинилося на столі українців, та сучасними викликами людству, такими як зміни клімату, бідність та голод.

Анна Даниляк презентувала дослідження НЕЦУ, яке стосувалося впливу промислових тваринницьких комплексів на довкілля та сільські громади через численні порушення екологічних норм у процесі господарської діяльності. 18% всіх викидів парникових газів, що потрапляють до атмосфери, є результатом діяльності тваринництва. Отже, потрібно відповідально ставитись до задоволення потреби людства у продуктах харчування, і шукати баланс між забезпеченням продовольчої та екологічної безпеки.

Вражаючою була доповідь пані Олени Бородіної, яка презентувала статистичні дослідження розвитку агропромисловості України. Невтішним було повідомлення про те, що в усьому світі однією з найбільших груп, що постійно голодують, є саме мешканці сільських територій, більшість яких задіяна у виробництві продуктів харчування. Такий, здавалося б, нелогічний факт спричинений тим, що в більшості країн світу розвиток сільського господарства зазнав процесів промислової інтенсифікації. Великі площі земель опинилися в руках агрохолдингів, які диктують умови місцевому населенню. Пані Олена зазначила, що на даний момент в аграрному секторі України спостерігається дуальність спрямувань. З одного боку, потужного розвитку зазнали агрохолдинги та промисловий підхід, що ґрунтується на інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, а з іншого – вагому частку у задоволенні продовольчої безпеки відіграє численний сектор дрібних особистих селянських господарств. Ці два основні гравці агроринку України опинилися в нерівних умовах. Держава спрощує умови господарювання для крупного агрокапіталу, повністю ігноруючи існування особистих домогосподарств, хоча саме вони майже на 90% забезпечують потреби внутрішнього ринку харчових продуктів, тоді як агрохолдинги переважно орієнтовані на експорт продукції. Невтішними були і статистичні показники динаміки зайнятості працездатного населення в сільській місцевості. З графіку наочно видно, як протягом 15 років відбувалося зменшення кількості робочих місць на тлі збільшення інвестицій у промисловий сектор агробізнесу. Майже всі вивільнені робітники опинилися у неформальному секторі зайнятості на селі, що позбавило їх будь-якої соціальної захищеності, яка має гарантуватися державою.

Реальні історії від представників місцевих громад, що стали сусідами великих промислових тваринницьких комплексів яскраво доповнили презентації попередніх спікерів. Пані Катерина Онопрієнко з с. Мошни Черкаської області повідомила про те, як громаді вдалося відстояти свої землі та не пустити «Нашу рябу» в село. Такий опір був зумовлений не тільки прагненням захистити довкілля, а й необхідністю забезпечити своє право розпоряджатися землею для власного виробництва продукції. Вікторія Льовкіна, яка представляла дві громадські організації з Дніпропетровщини, ДГЕО «Голос Природи» та ГО «Шульгівська громада», поділилась досвідом відстоювання права громади на безпечне для життя і здоров’я довкілля та розповіла про реальні наслідки «приходу інвестора в село» і причини недотримання обіцянок агропідприємствами. Великі підприємства обнадіюють селян, підживлюють обіцянками їх сподівання на покращення інфраструктури, зменшення безробіття, допомогу у вирішенні нагальних проблем. Але по факту виходить навпаки, агрохолдинг інтенсивно використовує вже наявну інфраструктуру громади, вщент знищуючі її залишки, наймає тільки дешеву робочу силу, яку переважно возить з віддалених населених пунктів, у звітності показує збитки, чим пояснює відсутність можливості приймати участь у вирішенні проблем села.

Велику зацікавленість викликало обговорення питання безпеки харчових продуктів, що виробляються великими агрохолдингами та дрібними виробниками. Виявилося, що значна кількість хімічних і медичних препаратів потрапляє до нашої тарілки разом із продукцією тваринництва, вирощеною інтенсивним способом. Разом з тим, відсутність належних санітарних умов для продажу харчів, вироблених в умовах приватного господарства, також не викликає довіри споживача. Представники громадських організацій «Органічна Україна» та «Пермакультура в Україні» презентували органічний підхід у виробництві харчових продуктів. В усьому світі збільшується попит на органічні продукти харчування, оскільки все більше людей турбує вплив неякісної їжі на стан здоров’я. Виробництво органічної продукції, як правило, є трудомістким, що дозволяє забезпечити селян робочими місцями. Незважаючи на те, що вартість товарів, вироблених в органічний спосіб, є вищою, органічні продукти харчування користуються попитом у населення, що свідчить про те, що зрештою органічне виробництво харчових продуктів може слугувати гарною альтернативою інтенсивному промисловому виробництву.


Опубліковано 16.04.2017
190 переглядів | для друку